PADOCHOV

aneb "Padochov na drátě" jak říká Pavel Horynek

Zpravodaj OKNO - říjen

Tento článek vyjde ve Zpravodaji OKNO v listopadu 2020, článek zpracovala Hana Janderková a pojednává o tom, co se odehrálo na "sokolské" půdě. Přejeme příjemné počtení.

"Po hornických stezkách"
Dne 13. 9. 2020 se uskutečnil pochod po zajímavých místech prvního využití uhlí, jeho zpracování a těžbě. Trasa měla 10km a účastníci začínali na  oslavanském zámku, kde dostali instrukce a  mapku. Cesta vedla po naučné stezce kolem řeky Oslavy a průchod stanovišti byl stvrzen razítkem. První kontrolní stanoviště bylo na sokolovně v Padochově. Účastníci pochodu se zde dozvěděli od znalce a nadšence pana Miloše Růži spoustu informací o  Rosicko - oslavanském uhelném revíru zachycených i na fotografiích. Stanoviště na sokolovně turistům připravilo příjemné občerstvení, mohli si rozšířit sbírku turistických známek i zakoupit trička TJ  Sokol Padochov nebo pohlednici z "Rozmarýnových hodů".

Trampská nota - recitál
Dne 19.9. 2020 se rozezněly trampské melodie, které lahodí sluchu i srdci. Termín tradiční akce byl posunut o několik měsíců. Dvoudenní soutěž se zkrátila na jednodenní recitál . Akce se vydařila.  Trampové a fanoušci tohoto žánru opět nezklamali a podpořili pořadatele, kteří věnovali mnoho úsilí a času k tomu, aby se tato tradice nepřerušila. Bonusem celého večera bylo vystoupení skupiny Espuelas z Boskovic. Po 18-ti letech přijela opět do Padochova a svými mexickými písněmi roztančila návštěvníky. Úžasná atmosféra byla odměnou pro všechny.
Pro Trampskou notu byla otevřena nově hospůdka a s novým názvem PUB CAFE BAR Sokolovna. Je tu v nabídce několik druhů piva, speciality studené kuchyně, příjemné prostředí, můžete si zahrát i šipky nebo si jen tak popovídat s přáteli. Přijďte se podívat a nebudete litovat.

Dne 19.9.2020 proběhly velké závody "Dračí války" na zbýšovském koupališti. Soupeři dvou družstev na jedné lodi pádlují proti sobě. Této akce se zúčastnili v sokolských tričkách i naši stárci a členové TJ Sokol Padochov v kategorii žen a kategorii mix. Reprezentovali  se "sokolským srdcem" a obě družstva získala ÚŽASNÉ druhé místo. Gratulujeme!

Dne 20.9. 2020 se jezdilo s autíčky ve Žlíbku. Na krásně  upravené trati  autíčka jezdila jako o závod. Počasí se celkem vydařilo a o diváky nebyla nouze. Těšíme se na příště.

Dne 26.9.2020  byl zrušen  "Výšlap na Svatováclavské trhy do Ivančic". Snad příští rok si na trhy vyjdeme bez omezení.

Dne 26. 9. 2020 proběhla dražba a kácení máje. Jde o tradiční ukončení nejvýznamnější akce roku a tou jsou "Rozmarýnové hody".  I letos se sešli všichni stárkové a stárci, pod krásně nazdobenou májí, která oslňovala svými pestrými barvami mašlí už na dálku celé padochovské okolí. Starostka Sokola A. Peterková znovu a veřejně poděkovala všem stárkům za jejich nadšení, zodpovědnost a preciznost při realizaci  "Rozmarýnových hodů 2020". Za úspěšný průběh této akce byli starostkou odměněni jménem Sokola hlavní stárci Eva Janošková a Ondřej Válek a garant celé akce Helena Horáková pamětním albem HODY  2020  ve fotografii. (Zpracovala Michaela Vévodová, děkujeme.) Velké poděkování a kytička od všech stárků patřila Haně Schwarzové a Jiřině Adamové za nastudování nádherného pásma lidových tanců , které předvedli malí hodovníci.
Další velké a vřelé díky včetně kytičky za přípravu veškeré výzdoby věnovali stárci Zuzce Fiedlerové a Lence Konečné - za hravý motiv hodů na plakátcích, zvací palety pod břízkami, vystrojenou zvací Anču na křižovatce,  kytičkovou slavobránu,  výstavku fotek z hodů na náměstíčku i za výzdobu hodovních stolů. Na závěr veřejné části máju se ctí a parádou a s tradičním bubnováním vydražil zkušený a stále zapojený “exstarosta” Miloš Růža. (Děkujeme.) Stárci nám krásně od srdce zatancovali a zazpívali. Všichni, kdo zde byli, se výborně bavili. Ať žijí  "Rozmarýnové hody 2021"!

V září byla zahájena tělovýchovná cvičení.
Nový oddíl cvičení dětí “Pírko” má úspěch. Zvlášť v době současného omezení kroužků je pro děti i rodiče vítanou příležitostí ke sportu. Režim cvičení je organizován podle současných omezujících nařízení MZ. Pro možnost zapojení většího počtu dětí jsou aktivity přesunuty na hřiště. 
Taneční kroužek dětí  má ještě voná místa!  Děti  budou  vystupovat  na hodech, akcích pořádaných sokolem. Náplň kroužku připravují Hana Schwarzová a Jiřina Adamová. Neváhejte a přijďte  těšíme se na Vás!!!!!
Cvičení pro ženy - zahájili jsme intervalové cvičení s externí lektorkou, kterého se mohou zúčastnit i přespolní zájemkyně - více:  www.studio-mandala.cz
Samozřejmě jsou dodržována  opatření  covid-19 vydaná MZ.  Budeme průběžně informovat o změnách.
Více a aktuálně najdete na našich nově upravených stránkách www.padochov.cz /správci manželé Fiedlerovi-děkujeme/ nebo www.oslavany-mesto.cz - městská část Padochov - Město/ Městská část Padochov.

Poděkování  patří  Městskému úřadu za vstřícný přístup a podporu.

Hledat

Free Joomla templates by L.THEME