PADOCHOV

aneb "Padochov na drátě" jak říká Pavel Horynek

Previous Next

Bilancování roku 2020

Vážení a milí Sokoli, sokolíci a všichni příznivci naší tělocvičné organizace v Padochově.

Rok 2020 jsme přivítali s nadšením i očekáváním. Sokolské plesy v Padochově jsou prvními, velmi oblíbenými společenskými událostmi v roce. Premiéru měl Rodinný ples.  Proč rodinný, protože si zde zatančily děti s rodiči i prarodiči . Myšlenka se setkala s velkým ohlasem všech věkových kategorií a rozhodně ples chceme opakovat. Valná hromada v měsíci březnu zvolila nové vedení Tj Sokol Padochov neboť dlouholetý starosta bratr Miloš Růža, podal rezignaci ze zdravotních důvodů. Za starostku byla zvolena  sestra Ing. Anna Peterková, jednatelkou se stala sestra Hana Janderková a místostarostkou sestra Marie Chaloupková.



Činnost organizace přerušila pandemie a tím zákaz většiny aktivit jako např. Maškarní ples pro děti, Běh naděje, oblíbená a hojně navštěvovaná vícedenní Trampská nota. S rozvolněním zákazů  všechny oddíly rozběhly svou činnosti v době prázdnin a uspořádaly se i turnaje v kulečníku a  volejbalu.

Nově byly založeny oddíly: "Pírko" - cvičení pro děti od 5-7let, jako základ pro další specializaci (Hana Janderková,  Národopisný kroužek dětí (Hana Schwarzová a Jiřina Adamová) navázal na veleúspěšné vystoupení dětí na hodech, kroužek Hody (dospělí)  pro setkávání   hodovníků - stárků i s rodinami (Helena Horáková, cyklistický oddíl (Marek Adam) vtáhl do sokola skupinu dlouhodobé skupiny polykačů kilometrů na kolech. Nově jsme umožnili zejména ženám náročnější cvičení, které probíhá i v jiných obcích, pod vedením externí lektorky ( Intervalové cvičení). Noví a mladší vedoucí oddílu posílí a obohatí širší výbor.

První pokoronavirovou akcí léta byla vydařená zábava Noc pod kaštany /Danteso/. Tradiční  ROZMARÝNOVÉ HODY se v letošním roce setkaly s největší podporou sponzorů i návštěvníků v jejich historii . Staly se nejúspěšnější akcí roku. Děkujeme. Děti nepřišly o oblíbenou zábavu, covidem zrušený tradiční Maškarní ples pro děti (připravovanou oddílem Maggi). Maškarní rej ve spojení s Nocí sokoloven/opékání buřtů, hry s míčem..../ se odehrál na hřišti . Děti i rodiče ocenili tradiční hravost, ale v rozlehlejším prostoru a čase , také ocenili termín akce. Díky Covidu máme impuls ke změně. Nová akce RETROHRÁTKY -  spojení generací aneb jak jsme si hrávali. Odpoledne plné retro her si děti vyzkoušely na jednotlivých stanovištích /chůze na chůdách, cvrnkání kuliček, skákání gumy, přes švihadlo, motanice......./. NA DIVOKÉM ZÁPADĚ byla poslední  očekávaná a oblíbená prázdninová akce pro děti. Letos poprvé končila na sokolovně (kvůli rozježděným a zataraseným cestám pokácenými stromy  téměř všude a dodnes). A opět - překážka nám dala námět na změnu - zakončení na sokolovně mělo úspěch. Duší všech akcí zejména pro děti je Zuzka Fiedlerová a oddíl Maggi - Hanka Schwarzová, Jiřka Adamová,  Danka Bulová, Majka Chaloupková s rodinami, SDH Padochov - mladí hasiči a dalšími pomocníky. " Exstarosta" Miloš Růža se aktivně podílí a pomáhá nejen radou při většině akcí. Tradiční Pochod po hornických stezkách, pořádaný městem Oslavany, se stanovištěm na Sokolovně v Padochově přilákal velký počet turistů a měl úspěch -  Miloš Růža má, co vyprávět a byl jako vždy výborně připraven. Členové TJ Sokol Padochov a hodovníci vybojovali ve VÁLCE DRAČÍCH LODÍ  ve Zbýšově / 2. místo muži, 2.místo mix/. Trampská nota po několika změnách termínů proběhla, i když  zúžena na jednodenní recitál . Současně byla otevřena hospůdka vedená panem Tomášem Vespalcem - Pub Café Bar Sokolovna. V těžké době pandemie byla vybudovaná srdíčková čekárna/ Zuzka Fiedlerová a spol./. Obrázky srdíček zaplnily celý prostor a dělaly radost kolemjdoucím svou energií a barevností.  Zapojily se také děti z MŠ v Padochově a posely svými obrázky plakátovací plochu před obchodem a také plot před školkou. Výzdoba dětskými kresbami rozjasnila padochovské ulice. Děkujeme.Cesta za světýlkem byla také zrušena, ale okamžitě nahrazena Padochovská světýlka. Svítil celý Padochov, krásný pocit sounáležitosti a propojení /Zuzka F., SDH Padochov/.  Děkujeme. Rozsvěcení vánočního stromu v první adventní neděli se v letošním roce nekonalo.  O krásnou sváteční atmosféru jsme nepřišli. Všichni jsme se mohli procházet po Padochově a zpívat naše krásné vánoční koledy , které nám městský rozhlas pouštěl. Tradiční Mikulášská nadílka proběhla letos také netradičně. Mikuláš a jeho družina procházeli Padochovem a obdaroval děti po domluvě s rodiči.  Děkujeme oddílu Magi za skvělou přípravu této akce.

Věříme, že se příští rok sejdeme na Vánočních trzích,  které se bohužel také nekonaly. Padochovští sokoli udržují a vylepšují  sokolovnu a její areál díky dotaci města a samozřejmě vlastním úsilím.  Zabezpečení oprav, pořadek atd. Má v kompetenci nový správce sokolovny (Pavel Ševčík člen výboru) a nový pracovník údržby/ pan Vratislav Prokop/. Máme radost, že kromě výboru se zapojují  další členové  sokola, akční SDH Padochov – mladí hasiči Mladí hasiči, maminky s dětmi i  občané Padochova. Během několika měsíců se podařilo výrazně pozvednout prostředí sokolovny - máme nové parkety na sále a opravený strop, byla zrekonstuována vstupní hala, byla vybudována nová kuchyňka /bar/ a upravené přísálí. Zlepšili jsme internetové připojení, zprovoznili jsme úspornější dálkové ovládání topení. Na hřišti  hodovníci rozšířili taneční parket, byla provedena oprava zábradlí a brány. V hospůdce proběhla kompletní rekonstrukce elektrorozvodů. V letošním covidovém roce zázračně rychle proběhla výměna nájemce Hospůdky. Proměna prostředí v hospůdce i prodejní buňce velmi potěšila a věříme, že přitáhne nové hosty nejen z Padochova. Přejeme nájemci i sobě, aby covidová omezení hospůdka přestála! V době prvního koronavirové omezení se šily roušky (opět - Zuzka Fiedlerová s pomocí Danky Bulové): cca 500 ks distribuovanými v  místní samoobsluze (Petra Zahradníčková). Nabídli jsme i dopomoc s nákupy a pochůzkami. Máme štěstí, že pospolitost v Padochově funguje a také, že máme kam vyrazit se odreagovat - do přírody a na hřiště.

Samozřejmě důležitá je komunikace TJ s okolím - určitě je patrné množství informací i komentářů a příspěvků na www stránkách i facebooku - díky Zuzce Fiedlerové, Miloši Růžovi, Veronice Černé a Hance Janderkové, ale také díky správcům stránek města Oslavany - panu Krobotovi. Pro TJ Sokol Padochov vznikl  nový komunikační prostor - “Padochov na drátě”/PnD/: nové www stránky Padochova a TJ, FB TJ-sokol, FB Hody (tým PnD: starostka, manželé Fiedlerovi, Helena Horáková, Veronika Černá, Lukáš Adam) a začínáme využívat nástrojů a cloudového úložiště České obce sokolské i pro komunikaci a organizaci TJ.   

Závěrem přejeme všem občanům města Oslavany  pro rok 2021 chuť a možnost plnit si své sny ve zdraví a pohodě , jak v kruhu rodiny a svých blízkých, tak i na akcích TJ Sokol Padochov.


Děkujeme za přízeň  jménem členů  TJ Sokol Padochov  
Anna Peterková starostka a  Hana Janderková jednatelka



Hledat

Free Joomla templates by L.THEME